xkuchtik.cz

 

TAMARA ( GURZÍNSKÉ KUŘE).

 

POSTUP PŘPRAVY Dobře opláchnuté á osušené kuře tresírjujeme - už víme, že je to sešití silnou niti - i s drůbky. Pak je vložím do hrnce, ve kterém je nakrájena 1 mrkev, brukev, pórek a přidán bobkový list tymián a hřebiček. Vše zalijeme 2 1 horké vody a osolím. Na prudkém ohni nechám vařit 30 minut bez pokličky. Po 30 minutách kuře vytáhneme a uložíme je do studena. Polévku z kuřete a zeleniny vaříme dél, tak dlouho, až se polovina vody vypaří - proto jsme nedali poklici – a zůstane jen 1 litr. Pak polévku scedíme a zeleninu vyhodíme. Mezitím co se polévka vaří, pustíme se do přípravy omáčky která u tohoto pokrmu hraje nejdůležitější roli: dáme na pánev rozpustit máslo do něhož vhodíme 1/4 kg velmi jemně nakrájené cibule a 2 stejně jemné nakrájené stroužky česneku. Seženete-li šalotku neboli ošlejch - někde té cibulce říkají množilka je to pro tento pokrm nejideálnější; ne-li,musíme se spokojit s cibulí obyčejnou. Slabě zbarvenou cibuli odstavím s ohně. Potom ve strojku rozemeleme 1/2 kg vlašských ořechů a přidám je k cibuli. Znovu dáme na mírný oheň, podléváme polévkou a 1/2 sklenice vinného octa a těsně před začátkem varu odstavíme. Pakk vychladlému kuřeti přidáme máslo a dáme na půl hodiny opéci do trouby. Teď už zbývá poslední akt: Do polévkové mísy dáme 6 žloutků, k nim se přilije trochu vychladlé omáčky z kuřete a svědomitě rozmícháme: Za stálého míchání pomalu zahříváme a je důležité míchat stále a nezahřát příliš; protože žloutek by mohl ztuhnout. Omáčka viditelně houstne; jakmile dosáhne hustoty ragú, ihned přestaneme zahřívat- v žádném případě se nesmí vařit. Ochutnáme a podle potřeby přisolíme nebo připepříme. Hotové a rozkrájené kuře vložíme do mísy, zaliji omáčkou a ponecháme v chladnu do příštího dne. Tak se má přesně dít.

 


Vloženo:18. 2. 2000  
http://www.xkuchtik.cz