xkuchtik.cz

 

SACIVI KUŘE PO GRUZÍNSKU.

 

Známe už dvě kuřata po Gruzínsku: Tabaka a Tamara. Nyní přistoupíme k třetímu gruzínskému receptu; je to studená lahůdka, kterou zvlášť oceníme v horkých letních dnech. Můžeme ji připravit z kuřete nebo i z půlky mladší slepice.Dobře očištěné kuře dáme v celku vařit do slané vody a kořenovou zeleninou. Vody nedáme příliš, abychom získali vývaru jen tolik, kolik ho upotřebíme na omáčku. Uvařené kuře nebo slepici vyndáme, rozporcujeme a zprudka opečeme na pánvi v horkém omastku. Mezi vařením jsme si připravili 200g ořechových jader; nyní je dvakrát umeleme na masovém strojku. K nim přidáme 2-3 stroužky třeného česneku, trochu sladké papriky, jemně opepříme a posypeme drobně nasekanou petrželkou. Tuto směs zředíme vývarem z kuřete, přidáme k ní 2 zpěněné cibule a za pozorného míchání necháme na ohni vzkypět. Okyselíme citrónem nebo rybízovou šťávou a necháme ještě jednou přejít varem. Získali jsme hustou, tučnou omáčku, kterou teď nalijeme na opečené porce masa. Dáme vychladnout a podáváme úplně studené s dušenou rýží, vařenými brambory nebo makaróny.

 


Vloženo:17. 2. 2000  
http://www.xkuchtik.cz