xkuchtik.cz

 

LABUŽNICKÉ KUŘE.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělím na čtyři kusy. Ty posolím, opepřím a smažím na oleji, do kterého jsem přidal kousek másla, asi 10 minut po obou stranách, 100g vepřového pečeného masa a 100 g šunky, l00 g žampiónů nebo hříbků. Žampióny nebo hříbky jemně podusím na másle a spolu se šunkou a pečeným vepřovým masem dvakrát umelu na strojku. Do této směsi rozmíchám 1 vejce, pak 40g třeného másla a nakonec odhodlaně přidám kalíšek koňaku. Tak vzniklou směsí potřu kousky kuřete a vrhnu se na další přípravu: Z 250g polohrubé mouky, 50-100g sany, lžičky- octa, trochy soli a vody si udělám nepříliš tuhé těsto a dám je na 1/4 hodiny do chladna odpočinout. Pak z něho vyválím tenkou placku, rozdělím ji na 4 díly a do každého dílu položím kousek potřeného kuřete. Těsto zabalím a na okrajích je potřu trochou bílku, který jsem si pro ten účel ponechal. Tyto kapsy plné dobroty vložím do kastrolu vymazaného máslem, jejich povrch propíchnu několikrát párátkem, aby se při pečení nenafoukly, a dám do středně vyhřáté trouby péci asi na půl hodiny. Po upečení lehce potřu máslem a dám zpátky na okraj trouby, kterou však už nechám otevřenou - jen aby to pochutnání. bylo v teple, dokud si nepřipravím vrchol této rozkoše smetanový krém. V kastrolu rozpustím 1 lžíci másla, přisypu k němu lžičku maizeny a přiliji 1/4 l vývaru z kuřecích drůbků, Na málo otevřeném plameni míchám a po částech přidávám 1/4 l šlehačky. Bez ustání tak míchám 16 minut a tímto krémem poliji potom upečené kousky kuřete,jako kdybych poléval dort. Je to lepší než dort a pochutnáte si na tom víc než na dortu, ačkoli to stálo hříšné peníze.

 


Vloženo:17. 2. 2000  
http://www.xkuchtik.cz