INGREDIENC: Pro 5 osob potřebujeme 3/4 kg vepřové kýty, 40g slaniny, 100g celeru, mrkve a petržele, 60g másla, 20g mouky, 1 citrón, 10g. cukru, 1/4 1 kyselé smetany, kousek tymiánu, sůl, pepř a nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z vepřové kýty opereme, zbavíme tuku a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. Potom v kastrole na rozpáleném zbytku slaniny osmažíme do růžova nakrájenou kořenovou zeleninu s novým kořením, tymiánem a pepřem. Na to vložíme do kastrolu maso, podlijeme je polévkou nebo horkou vodou a dusíme pod poklicí. Když maso změkne, pečeme je dále nepokryté, po obou stranách do červena. Potom měkkou kýtu nakrájíme a dáme do mísy. Šťávu, která v kastrole zbyla, zahustíme kyselou smetanou s trochou mouky a citrónové šťávy, načež omáčku obarvíme do žluta upraženým cukrem, povaříme ji a procezenou nalijeme na maso, které v ní můžeme ještě chvíli povařit. K holandské kýtě se podávají noky nebo brambory.