POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nudlové těsto s hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutku a vody. Dlaní propracované těsto má být lesklé a suché. Těsto, rozválené na placky, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu zaschnout, přičemž je několikrát obrátíme. Placky musí být vláčné; jsou-li přeschlé, lámou se. Pak třikrát umeleme ve strojku: 200g hovězího masa z plece nebo hrudí, 150 g prorostlého vepřového masa z plece nebo z krku zároveň s 60g cibule. Utřeme do pěny 30g másla a za stálého míchání k němu postupně přidáváme umleté maso, sůl, pepř. Vše dobře promícháme. Na vále poprášeném moukou rozválíme z těsta placku 2-3 mm silnou. Na polovině této placky si lehce vytlačíme sklenicí kolečka - jen náznakem, nevykrojíme úplně! Do středu těchto koleček dáme kuličky z masité nádivky. Těsto kolem nádivky potřeme bílkem, pak druhou polovinou placky tuto nádivku překryjeme a teď už pevně vykrajujeme sklenicí kolečka tam, kde nám hrbolky prozrazují nádivku. Pelmené vkládáme do osolené vařící vody a zvolna je vaříme přibližné 10 minut - až vyplavou na povrch. Drátěnou naběračkou je přendáme na talíř a polijeme rozehřátým - ne přeškvařeným - máslem nebo kyselou smetanou.