POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve necháme dobře vyhřát troubu. Na kameninovou mísu - nemáte ji tedy na ohnivzdornou misku - také ji nemáte ? Pak tedy na pánvičku položíme porce kapra a celé je pokryjeme slaninou. Mezi porce dáme 2-3 kousky másla, aby se nám maso nepřichytlo, a vložíme pánev do dostatečně vyhřáté trouby. Za 10 minut se podíváme, co se děje. Máslo se rozpustilo hned, slanina se s ním pravě mísí. Jakmile se omastek začne škvařit - anebo ještě lépe právě před tím kamžikem, nalijeme na pánev sklenici bílého vína. Máslo zaprská, víno vzkypí, leč po chvilce se ze všeho vytvoří šťáva; tou rybu zalijeme. Opět zavřeme troubu a 3 až 5 minut počkáme. Proces se opakuje: přilijeme víno, jestli se už z pánve vypařilo, s lžící nabereme šťávu na zalití ryby. To budeme opakovat asi šestkrát a když otevřeme posedmé, zaradujeme se : kapr se pěkně osmažil a má krásnou zlatou barvu. Příprava trvala všeho všudy necelých 40 minut i s rozpálením trouby. Kapr po Alsasku je hotov - a právě takového vám nabídnou ve Francii s lahví dobrého alsaského vína. Nezapomeňte ještě. na talíři zalit porce tučnou vonnou šťávou! Je znamenitý, co říkáte? Nemusíme dělat kapra vždycky jen smaženého!