INGREDIENCE: 2 mladé koroptve, 100g slaniny, 10g másla, 1 malá cibule, několik zrnek pepře a jalovce. Příloha: 2 šálky čočky, 10g másla, 10g hladké mouky, kousek bobkového listu, 1/8 l mléka či sladké smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Koroptve vykucháme, opereme, jejich hlavičku zastrčíme pod křídlo, nožky nařízneme v kloubu a ohneme, vše nasolíme ve vnitřku i na povrchu. Potom koroptve obalíme tenkými plátky slaniny a zavážeme. Rozpustíme máslo, do kterého přidáme na drobno nakrájenou cibuli, koroptve do něho položíme prsíčky dolů, opečeme je a obrátíme. Nyní přidáme vnitřnosti, koření, trochu vody a slabou hodinku je ve šťávě pečeme. Půlhodinu poté, co jsme je do trouby vložili, musíme ovšem nit odstranit, aby zhnědlo i maso pod slaninou. Upečené koroptve rozpůlíme, jsou-li velké, oddělíme i stehna a prsíčka a zbytek rozkrojíme. Přebranou a vypranou čočku zalijeme vodou, necháme ji v ní až jednu hodinu stát, potom ji v téže vodě dáme na plotnu a necháme asi l0.minut vařit. Poté vodu vylijeme, čočku přelijeme na cedníku čerstvou vodou; vysypeme opět do nádoby a zalijeme horkou slanou vodou. Přidáme bobkový list a vaříme ji do měkka. Mezitím si připravíme sv8tlou jíšku, do které přidáme vodu z čočky, sladkou smetanu a vše krátce povaříme. Do této omáčky vložíme hotovou čočku, přendáme na mísu, polijeme šťávou z masa a nakonec na ni poklademe porce koroptve.