INGREDIENCE: 500-600g předního hovězího masa, 50g sádla, 500-600g cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/4 lžičky pálivé mleté papriky, 1 feferonka, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxové kostky, majoránka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, na kterém usmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Potom přidáme pokrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, rozkrájenou feferonku, rajčatový protlak a vše necháme vydusit do tuku. Guláš zaprášíme moukou, necháme osmahnout, pak podlijeme třemi sběračkami horké vody. Přidáme kousek masoxu a povaříme tak dlouho; až maso změkne a tuk se odděluje od šťávy. Nakonec posypeme rozemnutou majoránkou. Chutná s rohlíkem nebo chlebem.