INGREDIENCE: 5 lžic sádla, 2 větší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, 4 stroužky česneku, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, (2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu).
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírné osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek kostky masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky nakrájené na hrubší kousky. (Část paprik je možno dát pálivých.) Když jsou houby a papriky měkké, přidáme utřený česnek a zalijeme kysanou smetanou, do které rozkvedláme mouku, a ještě chvilku podusíme. Guláš můžeme zahustit moukou a místo smetany dát rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem.