xkuchtik.cz

 

SVÍČKOVÁ S NÁDIVKOU.

 

INGREDIENCE: 1000g svíčkové, 100g slaniny, sůl, pepř, 1 l mořidla, 1/8 I kyselé smetany a nádivka. Mořidlo: 1 díl octa, 3 díly vody, 1 cibule, 1 kořen petržele, 1 celer, 1 mrkev, 1 bobkový list, několik zrnek pepře a nového koření, kousek zázvoru, 4 lžíce červeného vína. Nádivka: 50g slaniny, 50g tuku, 1/2 husích jater, 250g telecích jater, 1 cibule, 1 houska, namočená v červeném víně, trochu paštikového koření (hřebíček, muškátový oříšek, květ, bílý pepř, černý pepř, tymián, bobkový list - vše semleté) a 2 - 3 na tvrdo uvařené žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Svíčkovou odblaníme, zbavíme tuku, prošpikujeme, posolíme a opepříme. Mořidlo připravíme tím způsobem, že zeleninu pokrájíme a s kořením nasypeme do tekutiny (ocet, voda, víno), dobře provaříme a necháme vychladit. Mořidlo nalijeme do porcelánové mísy, svíčkovou do něho naložíme a necháme ji stát 2 - 4 dny v chladnu. Teprve potom maso vyjmeme a pečeme. Je-li.napolovic hotové, přidáme kyselou smetanu a dopečeme je. Mezitím podusíme na tuku a slanině to, co potřebujeme pro nádivku, přidáme na tvrdo uvařené žloutky, šťávu z pečeně a vše prolisujeme sítem. Pak nakrájíme svíčkovou na plátky, každý potřeme směsí a sestavíme ji opět do původní formy. Zbytek naneseme na celek a ten necháme buďto ještě 20 minut v troubě dopéci, anebo jej dáme do ledničky a studený podáváme s rozsekaným aspikem.

 


Vloženo:15. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz