POSTUP PŘÍPRAVY: Dáte vařit 200 g fazolí, den předtím přebraných, opláchnutých a přes noc namočených. Pak navážíte a oškrábete 200g mrkve a nakrájíte ji na kostičky zároveň s dvěma cibulemi. Tuto zeleninu osmažíte na 50g rozpálené slaniny a přidáte do ní 100g nakrájeného salámu nebo párků. Z kousku másla a mouky uděláte žlutou jíšku, zředíte ji vývarem z fazolí, dobře rozmícháte, osolíte, přidáte do ní 3 lžíce rajčatového protlaku, špetku sladké papriky a jen krátce povaříte. Nakonec do fazolí vmícháte osmaženou zeleninu s masem, zalijete omáčkou, přidáte 2 stroužky velmi jemné nakrájeného česneku a dobře povaříte. A máte baskické fazole, které jsou dobré se slaným rohlíkem a sklenicí dobře chlazeného piva.