xkuchtik.cz

 

PODKRKONŠSKÁ KYSELÁ POLÉVKA.

 

INGREDIENCE: 100g čerstvých nebo 10g sušených hříbků, 3/4 l vody, 1/4 l kyselé smetany, 1 žloutek, 30g másla, 3 vajíčka, 1 malá cibule, sůl, kmín. Kvas: 1/4 l vody nebo mléka, 20g čerstvého droždí, 40g žitné mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kvas připravíme několik hodin před vařením polévky. Droždí drobíme do půllitrové nádoby, zalijeme vlažnou vodou či mlékem, dáme mouku a zpracujeme.. Řídké hladké těsto, do kterého můžeme vložit i kus chlebové kůrky, přikryjeme a necháme vykynout v teple. Rozřezané čerstvé či nabobtnalé sušené hříbky dáme s kmínem a solí do vody a necháme je vařit, až jsou měkké. Potom vlijeme dobře rozkvedlaný kvas za stálého míchání do polévky, nejlépe přes cedník, a necháme vařit. Přidáme cibulku, udušenou na jednom dílu másla, a také kyselou smetanu, spojenou se žloutkem. Na druhém dílu másla připravíme míchaná vejce, která bud to dáme na polévkové talíře, či do hrnce. K této polévce servírujeme bud pečené brambory, nebo brambory na loupačku.

 


Vloženo:19. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz