INGREDIENCE: 400g brambor, 1 l vody, 40g máslu, 10g hladké mouky, kmín, ¼ l kyselé smetany, sůl, kopr. Ztracená vejce: 4 vejce, 1/4 1 octa, 1 1/2 1 vody, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Světlou jíšku zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kmín, sůl, na kostky rozkrájené brambory a vaříme je do měkka. Nakonec vlijeme do polévky kyselou smetanu, vhodíme rozsekaný kopr a necháme přejít varem. Před podáváním polévky vložíme na každý talíř jedno ztracené vejce. Zde je recept: Do širokého hrnce nalijeme vodu, ocet a necháme vařit. Vajíčka rozbíjíme jednotlivě do šálku a opatrně je z něho necháme vyklouznout na povrch vařící vody. Po 4 minutách je jedno po druhém vyjmeme pomocí dírkované naběračky.