INGREDIENCE: 1/2 l mléka, 40g droždí, 100g cukru, 60 g hladké mouky, 600g hrubé mouky, 20g soli, 3 žloutky, 100g másla. Nádivka: 1000g bílého hlávkového zelí, 100g vepřového sádla, 60g cukru, 10g soli, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do jedné třetiny vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, máslo, zkynutý kvásek zbytkem mléka zaděláme v řidší těsto. Necháme potom vykynout, dáme na vál, utvoříme silnější plát, rozkrájíme na čtverce a plníme zelnou nádivkou, kterou jsme si mezitím připravili: hlávkové bílé zelí jemně nakrájíme, podusíme na vepřovém sádle, přidáme sůl, cukr, mletý pepř a dusíme do měkka. Musí být hodně vydušené a bez šťávy. Ted klademe vychladlé zelí do středu čtverců, zabalíme jako buchtu a pečeme na pomaštěném plechu do červena. Mezi zelníky necháme mezeru, aby se nám nespekly dohromady.