POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme 280g hrubé mouky, 2 dl mléka a 4 žloutky oddělené od bílků. Tyto žloutky třeme s trochou soli a přidáváme přitom po troškách mouku, kterou vždy zalijeme trochou mléka. Tak vznikne těsto, do kterého nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Pak dáme vařit do velkého hrnce dostatek vody a přikročíme k zhotovení noku. Na velký cedník rozprostřeme namočený a vyždímaný ubrousek a vyklopíme do něho připravené těsto; cípy ubrousku složíme k sobě a těsně nad těstem omotáme provázkem, který zavážeme na uzel. 0 malý kousek výše svážeme cípy provázkem ještě jednou; do vzniklé mezery prostrčíme vařečku a položíme ji na hrnec tak, že nok v ubrousku se ponoří do vařící vody. Nadnášený nok se nemůže přichytit ke dnu. Po 10 minutách vaření odstřihneme první provázek, aby nok mohl nabývat a nesrazil se. Vaříme dále, celkem 3/4 hodiny, pak vařečku se zavěšeným nokem přeneseme na prkénko, odstraníme i druhý provázek a ubrousek a hotový nok pokrájíme nití na plátky. Podáváme k telecímu na paprice, ke kuřeti na smetaně, ke špenátu apod.