INGREDIENCE: 750 g jehněčí kýty, 25 g slaniny, 25 g másla, 50 g rostlinného tuku, hladká mouka, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vypereme, nasolíme a položíme horní částí do přiměřeně velkého pekáčku, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, tuk, podlijeme trochou vařící vody a necháme v troubě péci do červena. Při pečení občas maso obrátíme a podléváme vypečenou šťávou. Pečené maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, trochu slijeme, zbytek v pekáčku zaprášíme hladkou moukou, osmahneme do červena a zalijeme studenou vodou, aby šťáva byla po zavaření hodně řídká. Vaříme tak dlouho až šťáva zhoustne a dobře váže. Provařenou šťávu osolíme, přecedíme přes jemné sítko, odstavíme na okraj plotny a udržujeme ji na nízké teplotě tak dlouho, až všechen tuk, obsažený ve šťávě vystoupí na povrch. Pečeme-li hřbet a kýtu, krájíme porce tak, aby každá měla jeden plátek z kýty a jeden ze hřbetu. Jednotlivé porce podléváme šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.