INGREDIENCE: 600 g srnčí kýty s kostí, 25 g slaniny, 75 g rostlinného tuku, 2 dl mléka, 5 cl smetany, 75 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 50 g citrónu, 50 g hladké mouky, 2,5 cl octa 8 %, sůl, divoké koření (bobkový list, celý pepř, tymián. celé nové koření), trochu hořčice, 2,5 cl bílého vína.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěnou srnčí kýtu odblaníme, vypereme, protkneme slaninou, osolíme a necháme odležet. V poloviční dávce tuku osmahneme do růžova na kolečka krájenou očištěnou zeleninu a cibuli, zalijeme octem, přidáme koření, zalijeme trochou vařící vody, vložíme připravenou srnčí kýtu a dusíme pod pokličkou v troubě do měkka. Maso občas obrátíme, přeléváme vlastní šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Dušenou kýtu ze šťávy vyjmeme, základ zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbývající poloviny tuku a mouky, dobře rozmícháme a zalijeme vlažnou vodou tak, aby omáčka byla řídká. Přidáme cukr, hořčici a zvolna vaříme. Až omáčka zhoustne zředíme ji mlékem, podle chuti osolíme, přidáme citrónovou šťávu, zavaříme a propasírujeme přes jemn4 cedník. Jednotlivé porce na talíři přeléváme omáčkou. Příloha houskový knedlík.