POSTUP PŘÍPRAVY: Kapouni nebo pulardi jsou vykleštění kohoutci do stáří jednoho roku. Dosahují často váhy až 2 kg. Pro svou masitost, chutnost a tučnost se zvlášť dobře hodí k dušení a pečení tak jako mladá kuřátka. Vyžadují však delší tepelnou úpravu. Protože kapouna hodláme péci, provedeme s ním první operaci: vykuchaného a dobře očištěného vezmeme za nohy a prsíčky ho ponoříme do horké vody. Tím jsme docílili zpevněni jeho pokožky, která se bude lépe protahovat slaninou. Potom ho na povrchu i uvnitř prosolíme, sešijeme a oba konce provázku přetáhneme přes stehna tak, aby vyústily na hřbetě, kde je svážeme. Pak jeho prsa a stehna protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou. V kastrole rozpálíme olej, kapouna do něho vložíme prsíčky dolů a dáme péci do středné vyhřáté trouby. Za 1/2 až 3/4 hodiny jej obrátíme na druhou stranu. Při pečení ho neustále podléváme vlastní šťávou, do které jsme podle potřeby přilili vývar. Jakmile kapoun nabyl zlatorůžové barvy, vyndáme jej na prkénko, rozporcujeme na díly a naklademe do horké mísy. Z kastrolu odstraníme tuk, a je-li šťávy málo, přilijeme trochu vývaru, přisolíme, povaříme, pak zjemníme kouskem másla a porce touto šťávou přelijeme. Přílohou jsou brambory sypané petrželkou nebo dušená rýže.