xkuchtik.cz

 

PLNĚNÉ HUSÍ KRKY.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve stáhneme husí krk abychom neporušili kůži. Opálíme ji, omyjeme a osolíme. Umeleme na strojku kousek vepřového a telecího masa na 3 krky asi 300g -, na kostičky nakrájíme 50g slaniny, na plátky kousek husích jater, srdce, smícháme, do kašoviny, přidáme l vejce, 100g vařené rýže a 10g nastrouhané cibule, 20g husího sádla, stroužek utřeného česneku, trochu zázvoru, špetku majoránky, sůl, pepř a vše promícháme. Naplníme tím kůži na jednom konci zašitou a pak zašijeme i druhý konec. Nesmíme však plnit až k okraji - při vaření či pečení by krk praskl. A teď se musíme rozhodnout pro jedno z obojího: budeme-li krk vařit - asi hodinu -, získáme velmi hodnotný základ pro dobrou polévku. Rozhodneme-li se pro pečení, vhodíme do rozpáleného husího sádla nakrájenou cibulku, jen jemně ji osmahneme, na ni vložíme naplněný krk a za občasného podlévání vývarem ho pečeme asi 3/4 hodiny až je nazlátlý jako jelítko. Upečený krk rozkrájíme na silnější plátky, podáváme s bramborovou kaší.

 


Vloženo:30. 10. 2002  
http://www.xkuchtik.cz