POSTUP PŘÍPRAVY: Na pustě se vaří v kotlíku, ale v kuchyni si ho připravíme v kastrolu. Pokrájíme maso na kostky - už jsme si řekli, že mohou být různé druhy masa, kližky, vnitřnosti, srdce, játra, a máme-li kousek vemínka, získáme požadovanou rosolovitost pravého guláše. Pak pod pokličkou osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a poprášíme ji lžičkou sladké červené papriky. Přidáme kostky masa a lehce je osmažíme. Potom přilijeme vodu nebo vývar - tolik, aby maso bylo zcela zakryté. Dáme dusit, když maso dostatečně změklo, přisolíme. A teď nastala chvíle, kdy se máme rozhodnout bud pro guláš, nebo pro perkelt. Zůstaneme-li u guláše, přidáme do kastrolu ještě kousek mrkve, petržel a vše zalijeme horkou vodou, do které nakrájíme brambory. Při vaření můžeme přidat ještě bobkový list, několik kousků nakrájené zelené papriky.: Nedoporučuje se guláš míchat, lépe kastrolem, přikrytým pokličkou, zatřepat. Přivoníme - voní dobře - okusíme - chutná znamenitě. Maso i brambory úplně změkly, guláš je hotov! Možná, že jsme si však přece jen měli uvařit maďarský perkelt ? Jestliže jsme právě uprostřed vaření, to znamená. že jsme osmažili cibulku, přidali lžičku sladké papriky, dali na ně dusit kousky masa - je všecko v pořádku.