INGREDIENCE: 600g různých tvrdších hub, 80g slaniny nebo tučné od šunky, 50g cibule, 3 žemle, 4 dl mléka, 2 vejce, a 1 žloutek, sůl, mletý pepř, petrželka, strouhanka podle potřeby, bílek, 50g sádla a trochu vývaru připraveného z kostky masoxu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby nadrobno rozsekáme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, v ní zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a za občasného míchání dusíme. Po vysmahnutí šťávy, kterou houby při dušení pustily, kastrol s houbami z plotny odstavíme a po prochladnutí přidáme k nim v mléce namočené, vymačkané a na strojku umleté žemle, vejce, žloutek, sůl, mletý pepř a jemně rozsekanou petrželku. Vše dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi utvoříme šišku a na povrchu ji potřeme rozšlehaným bílkem. V pekáči rozehřejeme sádlo, do něho vložíme připravenou šišku houbové sekané a v troubě zvolna pečeme. Při pečení ji občas podle potřeby podlijeme trochou vývaru. Sekanou pečeni z hub můžeme podávat teplou i studenou. Příloha: vařené nebo opékané brambory nebo bramborová kaše a salát ze syrové zeleniny, anebo dušený špenát.