INGREDIENCE: 1 kg neočištěných kedluben, lžíce hladké mouky, lžíce cukru, sůl, 5 cl mléka, 1 žloutek, 25 g tuku, mletý pepř, petrželová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kedlubny oloupeme, vypereme, nakrájíme na čtvrtky a na tenké plátky. Nakrájené kedlubny zalijeme vlažnou vodou, osolíme a dusíme. Poloměkké kedlubny zahustíme světlou řídkou jíškou, kterou si připravíme z dávky tuku a mouky, dobře rozmícháme a dusíme do měkka. Nakonec zjemníme mlékem, přidáme cukr, dosolíme a necháme krátce povařit. Před podáváním zamícháme drobné sekanou zelenou petržel, Připravujeme-li rané kedlubny, rozkrájíme drobně i střední lupínky bez stopek a přidáváme je do kedluben při zahušťování. Chceme-li přidat do kedluben žloutek, rozšleháme jej do mléka, ale již nevaříme. Kedlubny nesmějí být ani příliš vařené ani tuhé, nebo příliš zahuštěné. Je třeba dodržet dávky doporučené receptem.