INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, na másle s cibulkou podusíme, osolíme, opepříme a vmícháme ji do připravené houbové nádivky. Nyní vydlabané půlky lilků osolíme a připravenou směsí naplníme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme kousek másla a do rozehřátého tuku narovnáme vedle sebe naplněné lilky, povrch lilků posypeme strouhankou, pokapeme máslem, zakryjeme pokličkou a ve středné horké troubě asi 25 minut dusíme. Potom pokličku odstraníme a lilky ještě trochu opečeme. Příloha: vařené brambory, dušená rýže, popř. i rajčatová omáčka.