INGREDIENCE: 1 kg žlutých fazolových lusků (neočištěných) nebo 750 g fazolových lusků v konzervě, 100 g tuku, 10 cl mléka, 5 cl kyselé smetany, trochu hladké mouky, trochu cukru, sůl, mletý pepř, 2,5 cl octa 8 %.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z čerstvých fazolových lusků odstraníme postranní žilky a konečky, rozkrájíme na 2-3 cm dílky, vypereme, necháme odkapat, vložíme do přiměřeně velkého kastrolku, podlijeme vlažnou vodou a necháme dusit. Když jsou lusky poloměkké, zahustíme je světlou řídkou jíškou z celé dávky tuku a mouky, dobře rozmícháme a dusíme do měkka. Potom přidáme mléko, cukr, sůl, pepř, ocet a za stálého míchání ještě vaříme. Nakonec zalijeme kyselou smetanou. Máme-li lusky konzervované, připravíme z tuku a mouky světlou jíšku, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, podle potřeby rozředíme vývarem z masa a vaříme asi 15 minut až je omáčka přiměřená hustá. Pak vložíme okapané lusky, ocet, sůl, pepř, cukr a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme kyselou smetanu a ihned podáváme.