INGREDIENCE: 50 g rostlinného tuku, 1 vejce, 3 dl mléka, 25 g tvrdého tvarohu, citrónovou kůru, 50 g zavařeniny (švestky), 250 g hladké mouky, 15 g jemného pískového cukru, sůl trochu mleté skořice, 10 g droždí, 15 g práškového cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přimícháme vejce, sůl, strouhanou citrónovou kůru a malinko cukru. Vše dostatečně rozšleháme a za stálého míchání zasypeme moukou, až nám vznikne řídké těstíčko, které necháme přikryté ubrouskem v teplé místnosti vykynout. Kynuté těsto naléváme malou naběračkou do vymaštěného rozpáleného lívanečníku a pečeme na prudkém ohni po obou stranách do červena. Pečené lívanečky obalujeme v rozmíchaném cukru se skořicí a některé pomažeme zavařeninou a sypeme strouhaným tvarohem. Podáváme teplé, tři kousky na porci, vždy míchané - se zavařeninou i s cukrem.