xkuchtik.cz

 

PLETENEC Z PLUNDROVÉHO TĚSTA.

 

INGREDIENCE: 125 g rostlinného tuku, 50 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky,1 vejce do těsta, 8 dl mléka, 30 g cukru do těsta, sůl, mouka na poprášení, 10 g droždí, 10 g krystalového cukru hrubého, mletá skořice, lžíce rozinek, vejce na potřeni.

POSTUP PŘÍPRAVY: Dvě třetiny tuku propracujeme s trochou mouky tak, aby se tuk ztužil a upravíme jej do tvaru nízkého čtverce. V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme část cukru a zamícháme mouku tak, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek), které necháme vykynout. Zbývající mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, zbývající. cukr, vejce, rozpuštěný zbývající tuk, vykynutý kvásek a vlažným mlékem rozděláme v tužší těsto, které dobře vypracujeme, až se nám přestane lepit na vařečku a stěny mísy, tvoří vzduchové bubliny a je hladké. Vypracované těsto necháme vykynout, pak je rozválíme do čtverce, jehož rohy vyválíme slabě, aby střed tvořil čtverec stejné velikostí a síly, jako připravený tuk, který položíme do středu čtverce a vyválenými rohy tuk zabalíme: Čtverec těsta s tukem vyválíme do obdélníku, přeložíme no 3 díly a toto převálení opakujeme ještě dvakrát. Výroba pletence: Těsto rozválíme na obdélník a rozdělíme na 3 pruhy asi 6 cm široké. Střed každého pruhu posypeme krystalovým cukrem, skořicí a rozinkami. Pak okraje pruhů přehneme přes náplň a uzavřeme. Připravené pruhy pak spleteme do copu, dáme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova. Upečený pletenec necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

 


Vloženo:19. 12. 2003  
http://www.xkuchtik.cz