xkuchtik.cz

 

TŘENÉ KOBLIHY

 

INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, o něco řidší než na buchty. Přikryté necháme kynout. Pak vyválíme plát těsta vykrájíme z něho kolečkem kulaté tvary a potřeme dobrým džemem. Přikryjeme druhým kolečkem, dobře k sobě okraje přitiskneme, popřípadě odkrojíme a necháme na vále přikryté asi 15 minut kynout. Tuk rozpustíme v kastrolu nebo hlubší pánvi. Do tuku vkládáme koblihy smažit tak, aby strana, která ležela na vále byla nahoře. Protože počítáme s tím, že koblihy nabudou, nedáváme jich smažit příliš najednou. V tuku musí volně plavat. Děláme-li větši a vyšší koblihy, přikryjeme je nejdříve pokličkou, tak ještě nakynou a lépe se prosmaží. Smažíme po obou stranách. Po osmažení je vyjmeme a necháme okapat. Ještě je můžeme položit na papírový ubrousek, aby se tuk vsákl do papíru. Sypeme je moučkovým cukrem smíchaným s vanilinovým.

 


Vloženo:17. 4. 2013  
http://www.xkuchtik.cz