INGREDIENCE: 50g rostlinného tuku, 1 čerstvé vejce, několik rozinek, 400g jablk,100g hladké mouky, 50g strouhané housky, 50g pískového cukru, sůl, mletá skořice, 0,5 cl rumu, lžička práškového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kuchyňský vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme část rozšlehaného vejce, sůl, rum a studenou vodou zaděláme v těsto, rukou dobře propracujeme a protáhneme tak, že je tažné, hladké a nelepí se nám již na vál. Tak vypracované těsto podsypeme moukou, přiklopíme hrnkem a necháme patnáct minut odpočinout. Na vál rozprostřeme čistou utěrku, slabě pomoučníme a odpočinuté těsto na utěrce nejprve vyválíme válečkem. Pak vytahujeme hřbetem rukou tak, aby bylo co nejtenčí (průhledné). Při vytahování stále dbáme, abychom ho neprotrhli. Oloupaná a na tenké plátky nakrouhaná jablka rozložíme po ploše vytaženého těsta, posypeme jemným pískovým cukrem, skořici, rozinkami, jemně prosetou a osmahnutou strouhankou, pokropíme rozehřátým tukem a pomocí utěrky svineme v závin, který opatrně přeneseme na mastný pečicí plech, potřeme tukem a pečeme v mírně rozehřáté troubě. Před dopečením potřeme zbývajícím rozšlehaným vajíčkem a dopečeme do růžova. Závin můžeme podávat teplý i studený. Při podávání porce posypeme práškovým cukrem.