OMÁČKA OSTRÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajská jablíčka nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou cibuli, hřebíček, zázvor, skořici, práškovou sladkou papriku, karamelový cukr, ocet a lusky feferonek. Vše dobře povaříme a po procezení jemným sítem dostaneme hnědou omáčku, kterou slijeme do láhve postavíme do ledničky. OMÁČKA KOKTEJLOVÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Do tomatového kečupu nastrouháme jemně křen, přidáme citrónovou šťávu, několik kapek worcesteru a promícháme. Necedíme. OMÁČKA AROMATICKÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájená rajská jablíčka, sůl, pepř, nové koření, tymián, koriandr, bobkový list, ocet a cukr řádně povaříme a přecedíme jemným sítem. OMÁČKA ČERVENÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Stejný díl rajských jablíček a červených paprikových lusků s. přim octa, soli, oleje, mletého pepře a bobkového listu dobře povaříme. Potom všechno umeleme na masovém strojku a necháme vystydnout. OMÁČKA Z ČERVENÉ ŘEPY. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka, nejlépe malináče, upečeme v troubě i se slupkou. Potom je uvaříme se šťávou z červené řepy, česnekem, octem, solí a feferony do měkka. Prolisujeme je sítem a vychladlé slijeme do láhve.