INGREDIENCE: 750 g očištěného kapra, 75 g rostlinného tuku, 25 g celeru, 25 g petržele, 35 g mrkve, 50 g cibule, 15 g rozinek, 35 g sušených švestek, 10 g mandlí, 35 g švestkových povidel, trochu hladké mouky, trochu perníku, divoké koření 2,5 cl octa 8 %, 2,5 cl červeného vína, lžíce cukru, půl citrónu, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Tato úprava kapra je vhodná zejména o vánočních svátcích. Dobře vyprané nakrájené porce očištěného kapra vložíme do osolené vařící vody a necháme zvolna vařit 15-20 minut, V polovině tuku osmažíme dohněda na kolečka nakrájenou očištěnou zeleninu a cibuli s trochou cukru, aby základ zhnědl, aniž by se cibule a zelenina připálila. Do osmaženého základu přidáme citrón, ocet, zbytek cukru, strouhaný perník, divoké koření, švestková povidla, zalijeme vývarem z ryb, rozmícháme a zvolna vaříme asi 15 minut. Pak zahustíme světlou jíškou, kterou připravíme ze zbylého tuku a mouky. Za častého míchání vaříme nejméně 60 minut. Vařenou omáčku procedíme, vlijeme víno, dochutíme, přidáme rozinky, loupané na nudličky nakrájené mandle, vařené na kousky nakrájené sušené švestky a ještě převaříme. Teplé porce kapra podáváme přelité omáčkou.