INGREDIENCE: 1 kg vepřové hlavy, 1 kg vepřových nožíček, 200g kůže, 1 mrkev, bobkový list, 5-6 zrníček celého pepře, sůl, mletý pepř, třený česnek, 2 cibule, 2 vařená vejce, zelený hrášek, ocet.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu, nožičky a kůže dobře očistíme, zbavíme štětin, opláchneme ve studené vodě a dáme do mírně osolené vody vařit. Jakmile se polévka zavaří a vytvoří se pěna, sesbíráme ji. Pak přidáme mrkev, jednu cibuli, sůl, koření a pod pokličkou mírným varem uvaříme do měkka. Vařenou hlavu a nožky dáme do studené vody ochladit a pokud možno ještě za tepla vykostíme. Krájíme na drobné kostičky, dáme na pekáček, přidáme jemné umleté kůže, druhou drobně nakrájenou cibuli na kostičky nakrájenou mrkev a doplníme hráškem. Směs zalijeme vývarem z masa a kůží tak, aby bylo možné směs promíchat a povalit. Ochutíme kořením, třeným česnekem, octem, případně podle chuti špetkou cukru. Necháme přejít varem a do huspeniny opatrně vložíme natvrdo uvařená a na kolečka nakrájená vejce. Můžeme přelít do formy, anebo necháme ztuhnout přímo na pekáčku.