INGREDIENCE: Polovina vepřové hlavy, 500g vepřových kůží, 5 d1 vepřové krve, 500g vepřových plic, 1 vepřová slezinka, 100g sádla, 1 větší cibule, 400g vařených krup, sůl, mletý pepř, třený česnek, majoránka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou a omytou hlavu, kůže a droby dáme vařit do mírně osolené vody do měkka. Maso obereme a nahrubo pomeleme. Vařené kroupy zalijeme krví a dobře promícháme. Pak přidáme mleté maso na drobno nakrájenou cibulku osmaženou na sádle do růžova, dochutíme a vývarem upravíme hustotu. Plníme do tenkých hovězích nebo vepřových střev tak že necháme celou délku střeva a jen po 10 cm převážeme jako špekáčky. Vaříme v celé délce v horké vodě 90°C zvolna 30 minut. Dáme vychladit do studené vody a pak rozložíme na prkénko.