INGREDIENCE: 120g sádla, 150g hladké mouky, vývar z hlavy, nálev z kysaného zelí, 1 větší cibule, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, třený česnek, bobkový list, cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme drobně nakájenou cibuli. Přidáme mouku a zpracujeme na jíšku, kterou osmahneme do zlatova. Zalijeme 0,5 1 nálevu ze zelí a části vývaru z hlav. Dobře rozšleháme, přidáme bobkový list a nové koření. Podle potřeby hustotu omáčky upravíme vývarem. Mírně provařujeme za stálého míchání asi 15 až 20 minut. Dochutíme kořením a třeným česnekem. Omáčka je vynikající pikantní chuti. Podáváme ji k vařenému vepřovému masu a vnitřnostem, zejména doplněné ovarem. Přílohou je nejvhodnější čerstvý tmavý chléb.