xkuchtik.cz

 

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 1.

 

INGREDIENCE: 1 kg studených uvařených brambor, 300g hrubé mouky, 100g krupice, 2 celá syrová vejce, 1 polévková lžíce octa, l čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli

POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory si uvaříme den předem (nebo alespoň 6 hodin před vlastní přípravou). Necháme je vystydnout ve slupce. Tu pak odstraníme až před vlastní výrobou knedlíků. A teď už k vaření. Oloupeme a umeleme brambory ve strojku, nebo je nastrouháme na jemném struhadle. Na vále, který poprášíme lehce hrubou moukou, zasypeme nastrouhané brambory moukou a krupicí. Ve středu hromádky vymáčkneme malý důlek, do něhož rozklepneme obé vajíčka a přilijeme polévkovou lžíci octa (ocet má vliv na křehkost těsta a odstraňuje nežádoucí příchuť dlouho skladovaných brambor hlavně zjara). Nyní, nejlépe širokým nožem, do vajíček s octem postupně přimícháváme nastrouhané brambory s moukou a krupici. Za chvíli bude těsto nožem těžko zpracovatelné, proto si pomůžeme pomoučenýma rukama. Vypracujeme pevné těsto a dáváme pozor, aby v něm nebyly mezery nebo rýhy. Z těsta vyválíme několik šišek o průměru 6 cm. Šišky neděláme příliš dlouhé (stačí tak 15 cm), protože by se při vyjímání z hrnce lámaly. Do čtyřlitrového hrnce dáme vařit vodu, do níž jsme přidali jednu polévkovou lžíci soli. Připravené knedlíky ihned zavařujeme do vroucí vody, protože bramborové těsto delším stáním řídne. Nezapomeneme knedlíky během vaření promíchat, aby se nepřilepovaly na dno hrnce.Vaříme 20 minut. Hotové knedlíky opatrně vyndáváme podlouhlým drátěným naběrákem. Pokud jej nemáme ve výbavě, vyjmeme hotový knedlík mezi dvěma menšími talířky. Šišky knedlíků hned po vyjmutí z vařící vody propíchneme na několika místech vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Teprve pak nakrájíme bílou nití nebo tenkým ostrým nožem knedlík na plátky.

 


Vloženo:27. 8. 2005  
http://www.xkuchtik.cz