INGREDIENCE: 1 kg studených strouhaných brambor, 150g hrubé mouky, 2 syrová vejce, 250-300g vařeného uzeného masa nebo mletých škvarků, 1 lžíce soli, 1 lžička soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozválíme válečkem na nudle a osolíme čajovou lžičkou soli. Uprostřed nastrouhaných brambor uděláme důlek, rozklepneme do něho obé vejce a zpracujeme (nejdříve širokým nožem a pak rukama) v pevné těsto. Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Pak z těsta vyválíme válečky o průměru 5 cm, z nich nakrájíme asi 1 cm silné plátky, které pak plníme na kostičky krájeným uvařeným uzeným masem nebo mletými škvarky. Plněné knedlíky se nejlépe povedou, balíme-li je tak, jako když hněteme sněhovou kouli. Nikde neprosvěcuje náplň a také máme jistotu, že se nám knedlíky nerozvaří, protože z nich zároveň vytlačíme vzduch. Připravené knedlíky zavařujeme ihned do vroucí osolené vody, protože bramborové těsto delším stáním řídne. Nezapomeňte knedlíky během vaření promíchat, aby se nepřilepovaly na dno hrnce. Knedlíky, které vaříme asi 20 minut, po vyjmutí z vody natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára. bosáky plněné uzeným masem nebo škvarky podáváme s kyselým zelím nebo se špenátem, polité sádlem s osmaženou cibulkou.