INGREDIENCE: 500 g vařených brambor ve slupce, 90g krupičky, 70g solamylu, 1 rohlík, 1 syrové vejce, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli .
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme vařit vodu do třílitrového hrnce. Vody musí být dostatek, aby knedlíky ve vodě volné plavaly. Vodu nezapomeňte osolit zarovnanou polévkovou lžící soli. Nyní nastrouháme do větší misky oloupané studené vařené brambory. Postupné přidáme krupičku, solamyl, nakrájený rohlík, celé vejce a čajovou lžičku soli. Jmenované suroviny dobře propracujeme, rozdělíme na čtyři díly a vytvoříme kulaté knedlíky. Během této přípravy začala voda v hrnci vřít. Do vroucí vody postupné přidáváme knedlíky tak, že po vložení prvního knedlíku počkáme s vložením dalšího, až znovu začne voda vřít atd. Když voda začne vřít i po posledním vloženém knedlíku, zmírníme přívod tepelné energie natolik, aby voda vřela jen lehce. Od tohoto okamžiku budou knedlíky hotové za 20 minut. Přesvědčíte se o tom lehce. Rozřízněte knedlík ostrým nožem nebo bílou nití. Pokud na řezu neobjevíte stopy po syrovém těstě, je jemný bramborový knedlík hotov.