xkuchtik.cz

 

BRAMBOROVÉ ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY.

 

INGREDIENCE: 1 kg zralých švestek, 500g měkkého tvarohu, 500g den předem ve slupce vařených brambor, 500g hrubé mouky, 4 ks syrových žloutků, 3 lžíce práškového cukru, 1/2 čajové lžičky soli, trochu hrubé mouky na poprášení válu. Podle chuti: Cukr na oslazení hotových knedlíků, strouhaný tvaroh na hotové knedlíky, rozpuštěné máslo na polití hotových knedlíků.

POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme vařit velký hrnec nebo kastrol vody, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Než začne voda vřít, připravíme si větší mísu, do které nastrouháme den předem uvařené a oloupané brambory přidáme tvaroh, žloutky. mouku, 3 polévkové lžíce práškového cukru, 1 rovnou čajovou lžičku soli a vzájemně všechno prohněteme (bude-li těsto lepit, přidáme opatrně trochu mouky). Ted těsto na vále vyválíme na placku přibližně 1/2 cm vysokou. Tu pak rozkrájíme na menší čtverečky, do kterých vložíme předem omyté a osušené švestky a pomoučenýma rukama, jako když hněteme sněhovou kouli, zakulatíme do malých knedlíků. Připravené knedlíky vložíme do osolené vroucí vody. Nezapomeňte během vaření knedlíky občas promíchat, aby se nelepily ke dnu hrnce. Asi po 10 minutách budou hotové. Na talíře je přendáme sítkem a hned pomocí dvou vidliček roztrhneme na dvě poloviny. Už zbývá jen promíchat práškový cukr se strouhaným tvarohem, posypat touto směsí hotové knedlíky a polít rozpuštěným máslem. Jako náplně můžete použít jiné druhy ovoce.

 


Vloženo:20. 5. 2004  
http://www.xkuchtik.cz