INGREDIENCE: 700g oškrábaných syrových brambor, 1 lžíce soli, 1 čajová lžička soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory: (300 g) nakrájíme na čtvrtky nebo na poloviny, vložíme do hrnce a zalijeme horkou osolenou vodou (1 čajová lžička soli). Vody dáme jen tolik, aby těsné zakryla nakrájené brambory. Podle druhu brambor vaříme pod pokličkou 30-40 minut. Uvařené brambory rozmačkáme (šťouchačem nebo protlačíme lisem na brambory) a postupné, za stálého míchání zaléváme horkým mlékem tak dlouho, až docílíme řídké kaše, kterou, jak uvádím dále, přilijeme do vymačkané bramborové drti.
Oškrábané brambory: [700 g) nastrouháme na jemném struhadle. Řídkou hmotu vložíme do plátěného ubrousku a z bramborové drti vymačkáme co nejvíce šťávy. Vymačkanou drť pak osolíme jednou čajovou lžičkou soli a jemné promícháme. Předem uvařenou kaši přidáme k vymačkané bramborové drti. Zároveň dáme do třílitrového hrnce vařit vodu a osolíme ji jednou polévkovou lžící soli. Z důkladně promíchané směsi utvoříme knedlíky velikosti středního jablka, vložíme je do osolené vroucí vody a necháme 10 minut pomalu vařit - táhnout. To znamená, že budeme knedlíky vařit při mírnějším kolotání vody. K duryňským knedlíkům je dobrý španělský ptáček nebo vepřová pečen se spařeným červeným zelím v majonéze. A také okurkový salát a nakládané hrušky.