INGREDIENCE: 600g hrubé mouky, 1/2 l mléka, 5 rohlíků, 2 žloutky, 50g másla, 1 lžička soli, 1 lžíce soli, na hrot nože jedlé sody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do čtyřlitrového hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Než se začne voda vařit, osmažíme na másle na kostky rozkrájené rohlíky. Do větší mísy zaděláme ne příliš tuhé těsto z mouky, mléka, žloutků a soli. (Platí pravidlo, že čím je těsto řidší, tím jsou knedlíky kypřejší.) Těsto mícháme tak dlouho, až se leskne, pak do něho vpracujeme prochladlé osmažené kostičky rohlíků. Lžící vykrajujeme z těsta větší kusy, obalíme je moukou a zavaříme do vařící osolené vody. Také je možné z těsta vyválet šišku, kterou neobalujeme v mouce, ale zakulatíme mokrou rukou. Vaříme podle velikosti 20-30 minut. Během varu nadzvedneme několikrát knedlíky vařečkou, aby se nepřilepily na dno hrnce. Uvařené knedlíky vyjmeme z nádoby a rozkrojíme nití nebo ostrým nožem.