INGREDIENCE: 200g hrubé mouky, 1 vejce, 10g droždí, 1 dl smetany, 1 lžíce cukru, sůl, 20g másla, 500g jablek, máslo na omaštění, cukr a tvaroh na posypání, mléko.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí , cukru , špetky moky a několika lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do proseté mouky smíchané se špetkou soli rozklepneme vejce, dáme vykynutý kvásek a smetanu. Zaděláme těsto, rozdělíme je na vále na stejné díly, z kterých ukrajujeme tak velké kousky,
abychom do nich zabalit čtvrtky oloupaných a jádřinců zbavených jablek. Knedlíky necháme chvíli kynout a pak je vhazujeme do oselené vroucí vody. Vaříme asi 10 minut. Vyjmeme je, propíchneme vidličkou a rozdělíme na talíře . Každou porci posypeme cukrem,strouhaným tvarohem a omastíme