INGREDIENCE: 10 včerejších rohlíků (mohou být i čerstvé), 1/2 1 mléka, 2 syrová vejce, 1 lžička soli, 1 lžíce soli, 2 lžíce nakrájené pažitky nebo petrželové natě, 1/2 lžíce másla, 1 plátěný ubrousek (cca 50 x 50 cm), 4 ks 30 cm dlouhé bílé nitě nebo čistého provázku.
POSTUP PŘIPRAVY: Do větší mísy roztrháme nebo nakrájíme 10 rohlíků. Zalijeme půllitrem mléka, ve kterém jsme rozmíchali 2 celá syrová vajíčka. Přidáme lžičku soli a na ozdobu i pro chuť posypeme pažitkou nebo petrželkou. Všechny suroviny opatrné promícháme, aby se rohlíky zbytečně nerozmačkaly a pak směs necháme asi 20 minut stát (mléko se musí vsáknout do pečiva). Během přestávky si připravíme plátěný ubrousek a potřeme jej máslem. Těsto vytvarujeme do podoby obřího podlouhlého knedlíku a zabalíme do ubrousku. Oba konce převážeme nadvakrát provázkem. První vázání je těsné na konci těsta, druhé o 1,5 cm dále. Těsto v ubrousku pověsíme na vařečku a vložíme do většího hrnce nebo do kastrolu, kde se vaří 1 polévkovou lžící osolená voda. Po 10 minutách, když těsto nabude, rozstřihneme první nitě, které jsou těsně u těsta. Knedlík bude dále nabývat, protože jej budeme ještě 50 minut vařit. Nenechte se odradit zdánlivou pracností. Odměnou vám bude velmi chutná příloha k různým druhům hlavních jídel. Zdá se, že hodina potřebná k vaření rohlíkového knedlíku je příliš dlouhá, ale u jídla poznáte, že to stálo za to.