xkuchtik.cz

 

KYNUTÉ KNEDLÍKY

 

INGREDIENCE: 500g hr. mouky, 1/4 1 mléka do těsta, 2 lžíce vlažného mléka na kvásek, 10g droždí, 1 syrové vejce, 1 lžička soli do těsta, 1 lžíce soli na osolení vody, ve které se budou vařit knedlíky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do půllitrového hrnečku rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím přilijeme do mouky syrové mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a sůl a konečně i hotový kvásek, který nám zatím v hrnečku vyběhl. Všechno zpracujeme na tuhé těsto, to poprášíme moukou a necháme na teplém místě pod ubrouskem hodinu kynout. Do čtyřlitrového, širšího hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Z vykynutého těsta na vále vytvoříme podlouhlé knedlíky asi 7 cm široké a 10 cm dlouhé. Syrové knedlíky odložíme na moukou posypaný vál, přikryjeme ubrouskem a necháme ještě kynout do chvíle, než se začne vařit voda. Potom je do osolené vařící vody zavaříme. Přikryté poklicí je vaříme asi 8 minut, pak je obrátíme a bez pokličky ještě asi dalších 8 minut dováříme (bude záležet na velikosti knedlíků). Hotové knedlíky ihned po vyjmutí z nádoby několikrát propíchneme vidličkou. aby z nich vyšla pára a aby se nesrazily. Kynuté knedlíky se hodí ke všem masům a omáčkám. Můžeme je plnit i ovocem, povidly nebo kompotovanou zavařeninou. Podávat je pak můžeme posypané slazeným mákem, tvarohem nebo osmaženou strouhankou.

 


Vloženo:14. 5. 2008  
http://www.xkuchtik.cz