INGREDIENCE: 600g uzeného masa, 1 cibule, několik zrnek pepře, 50g másla, 2 dl smetany, 20g mandlí, ocet, cukr, 100g křenu, 40g hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené maso opereme ve vlažné vodě a dáme vařit do vroucí vody tak, aby bylo jen mírně potopené. Přidáme cibuli, několik kuliček pepře a zvolna vaříme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru a po krátkém zchladnutí zbavíme kostí. Na 30g másla osmahneme mouku, zalijeme trochou vývaru a rozšleháme. Zvolna vaříme asi 30 minut, potom přidáme smetanu a podle potřeby opět vývar, abychom dostali žádoucí hustotu omáčky. Zbývající máslo rozehřejeme a krátce v něm prohřejeme čerstvě nastrouhaný křen, přidáme lžíci octa, lžičku cukru, spařené oloupané a nakrájené mandle. Ke křenu přecedíme přes síto povařenou omáčku a necháme přejít var a podáváme s masem a hous. knedlíkem.