INGREDIENCE: Kvásek: 100ml vlažné vody, 20g droždí, 1 lžička medu, 1 lžíce celozrnné pšeničné mouky.
Těsto: 400ml vlažné vody, 700g celozrnné pšeničné mouky, 1-2 lžičky drceného kmínu, 3 zrna fenyklu, 2 lžičky soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: V šálku rozmícháme droždí s medem nebo cukrem, zalijeme vlažnou vodou a přidáme lžíci mouky. Všechno dobře promícháme a povrch ještě mírně poprášíme moukou. Kvásek přikryjeme plátnem a necháme v teple kynout 10-15 minut. K vykynutému kvásku přidáme vlažnou vodu, 200g mouky, drcený kmín s fenyklem a vypracujeme řídké těsto. To necháme přes noc kynout. Druhý den přidáme zbytek mouky a sůl. Těsto rukama dobře vypracujeme a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě. Potom ho ještě jednou přepracujeme, vytvarujeme bochník,který položíme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Necháme kynout ještě hodinu. Chléb pečeme 10 minut při vysoké teplotě v dobře předehřáté troubě a potom 45-50 minut na nižší teplotě. Před dopečením ho potřeme slanou vodou. Obměny: Do chleba můžeme přidávat žitnou mouku (kyne déle), jemně semleté žaludy, brambory, semena merlíku, březovou kůru, kořeny hadovníku, lopuchu, plody jeřábu , hlohu. Ze stejného těsta (nevykynutého) můžeme péci placky.