INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400g kysaného zelí, kmín, špetka cukru, 2 lžíce sádla, 1 cibule, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky a uvařené do měkka v osolené vodě a ochucené kmínem. Mezitím kysané zelí vymačkáme, nakrájíme nadrobno a dochutíme cukrem. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Brambory scedíme, rozmačkáme a do horkých brambor vmícháme zelí a osmaženou cibuli. Dobře promícháme. Lepenice se hodí jako příloha k masitým pokrmům, zvlášť pak k pečenému vepřovému masu, k vařenému uzenému masu, k párkům, klobásám, ale i sekané pečeni z mletého masa. Do lepenice můžeme využít i zbyle dušené kyselé zelí, které zčásti doplníme syrovým zelím.