INGREDIENCE: 800g brambor, 150g hrubé mouky, 150g krupice, 2 vejce, sůl, strouhanka, máslo, popřípadě mletý mák, strouhaný tvaroh nebo perník, cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na vál, posypeme moukou a krupicí, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme stejné kousky, které tvarujeme do šišek. Mezitím si dáme do vysokého hrnce vařit osolenou vodu. Do vařící vody dáme šišky a vaříme 5 minut. Když vyplavou, vyndáme je cedníkem a necháme okapat. Lehce je pomastíme máslem, aby se neslepily. Podle chuti připravíme různé sypání. Nejtradičnějším sypáním je na másla osmažená strouhanka. Kdo má rád sladké šišky, sype je mletým mákem a cukrem, nebo strouhaným tvarohem či perníkem. Posypané šišky dobře omastíme máslém.