INGREDIENCE: 600g hovězího na guláš, 700g cibule, 1 kg brambor, 1 lžíce sl. papriky, 1 lžíce ostrého kečupu, 3 stroužky česneku, sklenice zeleninového leča, 1 lžičky sušené majoránky, ml. pepř, sůl , olej nebo sádlo na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pečlivě omyjeme a osušíme. Potom ho nakrájíme na kostičky. Všechnu cibuli nakrájíme nahrubo. Česnek prolisujeme. Do větší a hlubší pánve dáme olej, který necháme rozpálit. Vsypeme cibuli a za stálého míchání ji necháme usmažit do zlatava. Potom přidáme kostky masa, které rovněž opečeme. Směs ochutíme majoránkou, paprikou, prolisovaným česnekem, solí, kečupem a pepřem. Vše dobře promícháme a pak podlijeme vodou. Přikryjeme poklicí, zmírníme teplotu a obsah necháme dusit do poloměkka. Mezitím si připravíme brambory, nakrájené na kousky. Do pánve přidáme k masovému základu lečo včetně nálevu a brambory. Guláš opět promícháme, dolijeme vodou podle potřeby, zakryjeme a vše necháme dusit, dokud nejsou brambory měkké. Valašský guláš podáváme obvykle samotný nebo s chlebem.