xkuchtik.cz

 

HUSPENINA I.

 

INGREDIENCE: 1kg masa (vepřová nožička, koleno, telecí nožička nebo 1 sáček želatiny, 2 mrkve, 1 menšího celeru, 2 malé petržele (kořen), 2 cibule, 10 zrnek pepře, 2 bobkové listy, sůl, paprika na ozdobu, 1 lžíce másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 l vody vložíme maso, přidáme petržel, mrkev, celer, pepř, bobkový list a trochu osolíme. Vše vaříme v papiňáku 90minut, až budou nožičky měkké. Vyndáme uvařené maso včetně kůže, po vychladnutí vykostíme a nakrájíme na kostičky a necháme v ledničce 20 minut. Scezený vývar ochutíme pepřem, solí a octem a necháme mírně zhoustnout v chladničce. Pokud nemáte telecí nožičky, přidejte do vývaru 1 sáček želatiny. Vhodnou nádobu nebo srnčí hřbet, vyložíme potravinovou fólii. Do nádoby nalijeme malé množství vývaru tak, aby bylo pokryto dno ozdobíme několika kousky dušené zeleniny. Necháme vychladnout asi 5 minut v chladničce. Nakrájené maso a kůži promícháme se zbytkem dušené zeleniny. Tuto směs pokládáme ve vrstvách asi 15 mm silných, zalijme vývarem a necháme opět ztuhnout v chladničce. Uděláme další vrstvu, zalijme vývarem a necháme opět ztuhnout. Takto postupujeme až do spotřebování směsi, nakonec necháme asi hodinu v chladničce.

 


Vloženo:27. 7. 2006  
http://www.xkuchtik.cz