INGREDIENCE: 7 vajec, 200g majonézy, 200g kořenové zeleniny (větší mrkev a čtvrt celeru), 120g sterilovaného hrášku, 200g kapie, 20g práškové želatiny, 2 kyselé okurky, po špetce bílého pepře a soli, 2 lžíce octa.
POSTUP PŘÍRPAVY: Zeleninu očistíme a uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Necháme vychladnout a pak ji nakrájíme na kostičky, spolu s okurkami. Přidáme polovinu nakrájené kapie a 2/3 sterilovaného hrášku. Osolíme a opepříme. Želatinu připravíme podle návodu a smícháme s majonézou. Srnčí hřbet vyložíme pergamenem nebo alobalem. Na dno nalijeme trochu aspiku, necháme ztuhnout, poklademe zbylými kousky kapie a hráškem, lehce potřeme aspikem a dáme opět ztuhnout. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a nakrájíme je na větší kousky. Do majonézy s aspikem vmícháme nakrájenou zeleninu, ochutíme octem, přidáme vejce a lehce zamícháme tak, aby se vejce nerozdrobila. Připravenou směs vložíme do srnčího hřbetu a necháme v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc. Tlačenka musí být hodně tuhá, aby se mohla krájet na porce.