xkuchtik.cz

 

PIKANTNÍ CIBULOVÝ KOLÁČ

 

INGREDIENCE: Na těsto: 250g hl. mouky, 1 lžičky soli, 1 kostky (12g) droždí, špetka cukru, 8 lžic mléka, 50g změklého másla, poloh. mouku na vál, tuk na vymazání formy. Na náplň: 1200g červené (případně i normální) cibule, 200g anglické slaniny,1 lžíce kmínu, 250g sýra goudy, 2 kelímky (po 150g) kysané smetany, 3 vejce, sůl, ml. bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Do šlehací mísy dáme mouku se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj droždí a posypeme je cukrem. Mléko maličko zahřejeme, 3 lžíce přidáme k droždí smícháme s trochou mouky. Necháme v teple asi 15 minut kynout, až se objem drožďové směsi zdvojnásobí. Mezitím nakrájíme cibuli. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a v kastrole opečeme. Přidáme cibuli a krátce podusíme. Cibuli a slaninu pak dáme na síto okapat a necháme zchladnout. Okořeníme kmínem. Vymastíme dortovou formu nebo plech na pečení. Droždí lehce promícháme s moukou, přidáme zbytek mléka a tuk a vše dohromady elektrickými metlami důkladně zpracujeme, až těsto začne dělat bubliny a na okraji mísy se uvolňuje. Na pomoučněném vále je vyválíme na velikost formy, kterou jím potom vyložíme. Těsto pevně přitlačíme na okraje formy. Zakryté necháme dalších 15 minut kynout. V kyselé smetaně rozkvedláme vejce, osolíme a opepříme. Směs cibule a slaniny rozložíme na těsto, pokryjeme vaječnou smetanou a posypeme sýrem. V předehřáté troubě na 175°C pečeme asi 60 –70 minut.

 


Vloženo:26. 8. 2011  
http://www.xkuchtik.cz